• China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen
  • China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen

China Merchants Land Sampling Design in Shenzhen

2150m²

China, Shenzhen

2014

This is an experimental landscape installation in Shenzhen for a modular house unit developed by China Merchants Real Estate Co. Ltd., who takes this container-like sample unit as showcase of their new initiative for post-1980 born parents. The floor plan has designated two kid’s bedrooms that evidently addresses the theme on ‘dual kids’, an emerging trend for most of no-siblings parents who were born in 80s .

Within a context of in-use warehouse, the white reinforced plastic modular unit has been placed on a kinky concrete surface into the hug of weared buildings. The experiment on its landscape is aiming to bridge this raw context to the modular-built parameter as well as to set the bar for real products in other cities in future. Thus, from very beginning, we believed the character of landscape should be replicable,playable, movable and stand-alone rather than a typical vegetationary landscape render, which, by circumstance, has not really being given.

Based on all of these, we started thinking what makes a landscape fits into such context, such theme, and such momentarity. All began with ‘dual kids’ theme that we believe the focus is on kids – how do they feel and what they like to do and what can  bring them together. Then, we came up with an idea called ‘DNA’ conceived a famework connecting two kids by landscape physical visible elements. These elements alike ‘DNA’ resembles the unity and biological tie within family, composed by ‘Chain’ and ‘Gene’. As two childrooms are located on different side of this house, two ‘ Chain’ set off from each room and make zig-zaggy movement to meet in arrival space in front of main entry to the house, while ‘Gene’ are placed randomly through ‘Chain’s journey to accentuate specifc spots. To represent this idea, we chose bright yellow(initially yellow and red – in sketch) laquar paint on concrete ground to set the main tone,  along with waving playable yellow-painted iron tubes being installed on desirable spots. And Led Globe made from reinforced fiber glassball as for the ‘Gene’ will become a sculpture bringing overall landscape up to 3rd dimension as well as an elegant illumination source at night.